OGIBiz Website

Eshop Before Menu
2748043
Menu
43994
Main Description
44168

 

ΑΛΛΕΡΓΙΚΗ ΡΙΝΙΤΙΔΑ

Του Ιατρού Αλλεργιολόγου Ενηλίκων - Παίδων Γιαννάκη Ν. Γεώργιου

Horizontal Image Area
44169

Με περισσότερα από 150 εκατομμύρια Ευρωπαίους να πλήττονται από μια αλλεργική νόσο και μια πρόβλεψη της αύξησης σε 250 εκατομμύρια την επόμενη δεκαετία, οι αλλεργικές παθήσεις έχουν γίνει μια μεγάλη επιδημία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι αλλεργικές παθήσεις αφορούν κυρίως  την αναπνευστική αλλεργία, τις δερματικές αλλεργίες, αλλεργίες των οφθαλμών, τροφική αλλεργία, φαρμακευτική αλλεργία, αλλεργία μετά από νυγμούς (τσιμπήματα) υμενοπτέρων (μέλισσα-σφήκα), αναφυλακτικές αντιδράσεις.

Μια εκδήλωση  αναπνευστικής αλλεργίας είναι η αλλεργική ρινίτιδα.

Main Description
44170

Ρινίτιδα ονομάζουμε την φλεγμονή του ρινικού βλεννογόνου, η οποία χαρακτηρίζεται από δύο ή περισσότερα από τα παρακάτω συμπτώματα: ρινόρροια, ρινική απόφραξη (μπούκωμα), φτάρνισμα, ρινικό κνησμό.

Η αλλεργική ρινίτιδα, είναι η υπερβολική αντίδραση του οργανισμού  στα αεροαλλεργιογόνα (γύρεις διαφόρων φυτών και δέντρων, ακάρεα της οικιακής σκόνης, επιθήλια ζώων, μύκητες) και συχνά εμφανίζεται μαζί με την αλλεργική επιπεφυκίτιδα και το άσθμα.


Η αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να είναι ολοετής (αν τα αεροαλλεργιογόνα υπάρχουν πάντα, όπως συμβαίνει με τα ακάρεα της σκόνης ή με τα επιθήλια ζώων) ή εποχική (όπως συμβαίνει με τη γύρη δέντρων και χόρτων που υπάρχει στην ατμόσφαιρα μόνο κατά την ανθοφορία του κάθε παράγοντα).


Η λειτουργία της μύτης περιλαμβάνει:

• Ρύθμιση θερμοκρασίας
• Λειτουργία όσφρησης
• Ύγρανση αέρα
• Καθαρισμός αέρα


Συμπτώματα

Τα κύρια συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας αποτελούν τα φτερνίσματα, η ρινική συμφόρηση (μπουκωμένη μύτη), η ρινική καταρροή (έκκριση διάφανης βλέννας), κνησμός μύτης-φάρυγγα-αυτιών. Επίσης, εκτός των παραπάνω συχνά εμφανίζονται ενοχλήσεις οφθαλμών (οίδημα, καύσος, δακρύρροια, κνησμός), βήχας ήπιος ή και έντονος, κυρίως ξηρός ο οποίος οφείλεται στην οπισθορινική καταρροή ή στο άσθμα που παρατηρείται σε κάποιους ασθενείς,  ρινορραγία, ροχαλητό, κόπωση, κεφαλαλγία, μαύροι κύκλοι και οίδημα κάτω από τα μάτια.
Η αλλεργική ρινίτιδα συχνά συνδέεται και με άλλες ασθένειες πέρα από τις άλλες αλλεργικές νόσους όπως οι συχνές ωτίτιδες, η ιγμορίτιδα, οι ρινικοί πολύποδες.


Διάγνωση

Κατόπιν της λήψης του ιστορικού του ασθενή και της αντικειμενικής  εξέτασης, ο ειδικός αλλεργιολόγος θα εκτελέσει τις δερματικές δοκιμασίες νυγμού. Τοποθετούνται σταγόνες που περιέχουν τα αεροαλλεργιογόνα στους πήχεις του ασθενούς και ο αλλεργιολόγος με μια μικροσκοπική ακίδα κάνει ένα τσίμπημα σε κάθε μια από τις σταγόνες. Μετά από 15-20 λεπτά, αν σε κάποιο αερολλεργιογόνο εμφανιστεί πομφός τότε πρόκειται για θετική αντίδραση. Επίσης στέλνονται  και αιματολογικές εξετάσεις για την μέτρηση ολικής ανοσοσφαιρίνης E και ειδικών ανοσοσφαιρινών Ε για συγκεκριμένα αεροαλλεργιογόνα.


Θεραπεία

Φάρμακα όπως τα αντιισταμινικά, τα ενδορινικά στεροειδή, τα αποσυμφορητικά, τα αντιλευκοτριενικά αντιμετωπίζουν κυρίως τα συμπτώματα, γι'αυτό και η θεραπεία με τα παραπάνω φάρμακα ονομάζεται συμπτωματική. Η ανοσοθεραπεία είναι η αιτιολογική θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας, η οποία τροποποιεί την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, ώστε να μην αναγνωρίζει πλέον τις αλλεργιογόνες ουσίες ως απειλητικές  για τον οργανισμό και να μην υπεραντιδρά σε αυτές με τα  αλλεργικά συμπτώματα  τα οποία αναφέρθηκαν πιο πάνω.

                                                                            

Footer
44004